Artrita si dureri reumatismale
Anumite plantele cat si uleiurile naturale preparate din acestea reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa la medicamentele recomandate in tratarea reumatismului, deoarece contin salicilati asemanatori celor din aspirina. Iata cateva dintre plantele care au dat rezultate in tratarea reumatismului, atritelor si a altor afectiuni ale aparatului locomotor:
Piperul negru
Amestecat cu ulei de masline (in proportie de 2:4 piper/ulei) sau cu suc de lamaie, se aplica pe zona dureroasa. Se poate folosi si sub forma de ulei esential, adaugat in apa din cada. Relaxeaza si detensioneaza muschii, reduce durerea.
Ardei rosii
Tinctura de ardei rosu imbunatateste circulatia periferica si totodata reduce durerea provocata de reumatism. Este totodata indicat in tratarea nevralgiilor si a degeraturilor.
Cum se prepara tinctura de ardei rosu: este nevoie de 2-3 ardei ajunsi la maturitate care se lasa la macerat in 100 de mililitri de alcool timp de 15 zile. Se recomanda 15 - 20 de picaturi cu jumatate de ora inainte de fiecare masa sau, in cazul ranilor externe sau a degeraturilor se aplica direct pe zona afectata.
Ghimbir
Se poate consuma sub forma de tinctura sau de ceai. Este totusi indicat sa fie consumat prosapat, in salate sau ca meniu principal.
Dureri menstruale
Ceaiul de busuioc este recomandat atunci cand aveti dureri menstruale, cand va simtiti obosita sau cand suferiti de insomnie.
Cimbru
Baile de cimbru au un efect calmant si relaxant asupra organismului. Ai nevoie de 200 grame de cimbru maruntit fiert in 5 litri de apa. Se toarna direct in cada. Pentru a-si face efectul trebuie sa faci baie in aceasta infuzie aproximativ 20 de minute.
Alergii si astm
Alergiile apar ca o reactie adversa a organismului la diferite corpuri straine (firisorae de praf, graunte de polen, spori de ciuperca etc). Exista mai multe plante care pot trata cu succes alergiile si care s-au dovedit efieciente chiar si in tratarea astmului. Iata cateva dintre ele:
Usturoi si ceapa
Ambele pot fi incluse in alimentatie in stare cruda (puteti consuma o ceapa mica pe zi sau 2-3 catei de usturoi) sau sub forma de granule, in mancare. Pentru a combate alergiile care afecteaza aparatul respirator se recomanada inhalatii cu aburii rezultati in urma prepararii unei infuzii de usturoi.
Menta
Pentru a-ti prepara singura o solutie impotriva alergiilor care efecteaza aparatul respirator ai nevoie de cateva frunze proaspete de menta sau de 2-3 picaturi ulei esential de menta. Se zdobesc fruezele si se colecteaza seva dupa care se amesteca cu 100 ml apa in care s-a dizolvat putina sare. Se toarna intr-un recipient gol de spray nazal si se pulverizeaza in fiecare nara.
Infectii ale sinsusului
Hrean
Poate fi cosumat crud, in salate sau ca infuzie. Pentru efecte imediate se recomanda inhalatii cu aburi de hrean. Pentru a obtine o solutie care sa actioneze asupra sinusurilor poti amesteca seva din radacina de hrean cu sucul a 2-3 lamai. Se ia cate jumatate de lingurita intre mesele principale ale zilei.
Urzica
Intr-un pahar cu apa calda se amesteca o lingurita de sare fara iod si o lingurita de radacina uscata de urzica, praf. Se toarna cate o picatura pe fiecare nara dupa care se sufla nasul incet. Poti bea ceai de urizici sau poti inhala abur de urizi fierte in apa, amestecate cu 2-3 fire de menta.
Ardei iute
Se adauga o lingurita de ardei macinat intr-un pahar cu apa si se amesteca bine, dupa care se apropie recipientul de fiecare nara si se inspira usor, evitand insa contactul cu lichidul.
Conjunctivita
Albastrele
Datorita proprietatilor lor antiseptice, albastrelele pot fi folosite pentru tratarea conjuctivitei si a diferitelor afectiuni ale pleoapei si globului ocular. In medicina traditioanala tinctura de albastrele ajuta la vindecarea urciorului.
Albastrelele au un efect calmant si tonifiant, ajutand deopotriva in tratarea cosurilor si a eczemelor cat si pentru combaterea ridurilor. Cataplasma de albastrele, aplicata sub ochi inainte de culcare, preintampina formarea pungilor, improspatand si catifeland pielea sensibila de sub ochi. Pentru a prepara cataplasma avem nevoie de o lingura cu varf de albastrele uscate si de 200 ml apa feirbinte.
Viroze
Soc
Combinat cu menta si coada soricelului socul reduce febra si grabeste transpiratia. Puteti face gargara cu infuzie de soc sau puteti prepara un sirop de soc care sa combata virioza.
Chimen
200 grame de seminte de chimen se usuca si se macina, dupa care se amesteca cu miere in proportie de 1:1. Se recomanda cate o lingurita inainte de masa.
Usturoi si ceapa
Se fierb 4-5 catei de usturoi in 100 ml de apa. Se bea indulcit cu o lingurita de miere. Mai poti amesteca zeama de la o ceapa cu 5-6 picaturi ulei de usturoi (sau chiar seva rezultata dupa ce ai pisat 2-3 catei de usturoi). Se dilueaza amestecul intr-un pahar cu apa si se bea dupa masa.
Ardei iute
Se prepara un decoct din ardei rosu: 2-3 ardei maruntiti adaugati in 250 de mililitri de apa clocotita. Se lasa la racit dupa care se face gargara.
Cimbru
Ceaiul de cimbru are efecte benefice in inflamatiile gatului si ale corizlor vocale deoarece actioneaza asupra stafilococilor si streptococilor localizati aici. Este nevoie de 1-2 lingurite de cimbru proaspat pus la fiert in 250 ml apa. Se lasa la racit dupa care se face gargara de 3-4 ori pe zi.
Tot pentru viroze poti prepara un amestec din jumatate lingurita pulbere ardei iute, 2-3 coji de scortisoara, o radacina mica de ghimbir, o lingurita flori uscate de soc, o lingirita menta, 400 ml apa distilata. Se fierb impreuna apoi se lasa la racit. Se consuma o cescuta dupa fiecare masa.
sursa: www.feminis.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu