About me

Fotografia mea
Samira
Living in a double world where all my dreams come true
Vizualizați profilul meu complet
Feeds RSS
Feeds RSS

marți, 23 februarie 2010

Intre Freud si Hristos. Zilele noastre



Am ales ca de data asta sa va delectez cu cateva pasaje dintr-o carte care mi s-a parut geniala. "Intre Freud si Hristos" nu este o palavrageala ieftina si nici o lupta a fundamentalistilor crestini , este cartea secolului pentru ca Noul a creat-o. Pot spune ca il iubesc pe Savatie Bastovoi ( autorul ) pentru maniera in care a ales sa explice ce e bine si ce e rau ... la urma urmei noi facem alegerile care ni se par potrivite , dar avem nevoie si de indrumari. E.. el tocmai asta face ... ne indruma. Pasajele alese vorbesc exact de secolul 20 , de fete , de moda , de credinta , de nebunie ... sa ne bucuram ochii ...

" Societatea de astazi creste o generatie de cumparatori : cumparatori de haine , de computere , de contraceptive. E nevoie de multa atentie pentru a nu ne transforma intr-un robot comercial care cumpara fara discernamant lucruri de care nu are nevoie. Dar mai ales sa fim atenti sa nu platim pentru aceste lucruri de nimic cu propriile virtuti , cu propria (...) demnitate.
Pentru a-si vinde marfa , casele de moda si cosmetica au lansat 'complexul fetei fara prieten'. Varsta de la care o copila trebuie sa simta acest complex , scade in raport cu setea de bani a producatorului ( ... ).Unele marfuri s-ar fi vandut in proportie mica , ma refer la lenjerie intima , ciorapi , bluzite , fustite , insa , o data cu lansarea acestui 'complex al fetei fara prieten' , ele se vand bine si in randul copilelor care inca mai au de sustinut examenul de capacitate.
Deorece , la aceasta varsta , e normal ca fetele sa nu dispuna de bani proprii ( desi unele folosesc cu indemanare uneltele de mai sus pentru a-i obtine ) s-a inventat un complex si pentru parintii care contribuie cu banii : 'complexul parintilor incuiati la minte'! De obicei acestia sunt niste parinti 'rai' care nu isi lasa copiii sa isi traisca viata.
Dar cel mai interesant este cand vanzatorii de marfuri stranii tin predici religioase. Aceste predici ajung la inima tuturor tinerilor mai curand decat cele ale Apostolului Pavel : ' Dumnezeu ne-a creat atat de minunati , El ne-a facut barbat si femeie si a sadit in noi atractia unora catre altii. El ne-a poruncit sa ne iubim - Dzeu insusi e DRAGOSTE! Iubiti-va , dar , cat sunteti tineri , cumparand prezervativele cutare si contraceptivele cutare. Si , ca dragostea voastra sa nu se stinga niciodata cumpara-i iubitei tale aceasta trusa de machiaj si aceasta cutie de ciocolata. Incepe chiar acum , tineretea nu tine vesnic ... '
De altfel lucrurile stau putin altfel. Astfel , de unde panica studentei careia i s-a spus ca i-au venit parintii si sunt pe coridor , iar in patul ei nestrans mai e cineva?(...) Cand a fost sa se savarseasca pacatul , pofta a alungat rusinea , iar cand vine timpul sa marturisim , rusinea se imbatoseaza.
Poetul Esop , care nu reprezinta traditia biblica , are o fabula extraordinara despre rusine : 'Zeus , cand facu oamenii , randui in fiecare felurite inclinatii , dar uita sa le daruiasca tocmai RUSINEA. Nemaiavand pe unde sa o aseze , ii porunci sa intre prin dos. Rusinea se supara si se impotrivi. Dar Zeus isi sustinu cu tarie porunca si RUSINEA zise : Intru prin dos daca nu o sa intre si Eros prin acelasi lor ; daca va intra el , eu voi iesi !'."

DIn aceste pasaje sper sa intelegeti ceea ce e de inteles!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu