About me

Fotografia mea
Samira
Living in a double world where all my dreams come true
Vizualizați profilul meu complet
Feeds RSS
Feeds RSS

miercuri, 17 februarie 2010

Agora un film remarcabil





In secolul 4 dupa Hristos, faimoasa astrologa, folozofa si invatata Hypatia din Alexandria le impartaseste discipolilor ei din cunostintele sacre ale Egiptului antic. Viata poporului egiptean se schimba insa pentru totdeauna atunci cand Egiptul intra sub dominatia Imperiului Roman, iar soldatii sositi de la Roma darama statuile idolilor pagani si templele inchinate acestora, fac cunoscute tuturor invataturile biblice si incearca sa implementeze religia crestina.

Luptandu-se cu disperare sa salveze vechile valori ale lumii egiptene antice si mai cu seama comoara de invatatura continuta de celebra biblioteca din Alexandria, Hypatia este ajutata de catre credinciosul ei sclav Davus, care este prins in capcana intre iubirea fata de frumoasa lui stapana si oportunitatea de a-si redobandi libertatea prin intermediul Crestinismului


Profilul Hypatiei

* Locatie: Alexandria, Egipt
* nascuta in 370AD, moarta in 415, or 416AD
* Ocupatie: Matematiciana, filozoafa, educatoare, inventatoare
* a trait la sfirsitul perioadei Ptolemaice si la sfirsitul imperiului roman
* Mentorul sau a fost tatal ei, Theon
* Documente ale studentului sau Synesius din Cyrene, Episcop de Ptolemais, supravietuiesc pentru studiu


Hypatia din Alexandria Egipt, a fost ucisa in mod brutal din cauza credintei sale pagine, si din cauza geloziei unui oficial inalt care nu-si putea permite ca si comunitatea 'lui' sa consulte o femeie mai inteligenta si mai educata decit el. Faimoasa Biblioteca din Alexandria a fost cimpul sau de cercetare, si sursa inspiratiei sale.

Multi istorici o citeaza ca pe inventatoarea astrolabului, a planosferei, hidroscopului si al multor lucrari de matematica si filozofie, din care citeva supravietuiesc si azi. Studentul sau Synesius i-a scris scrisori ce exista inca.

In timpul Hypatiei, Alexandria era un mare centru universitar si stiintific,rivalizind cu Athena si Roma. Populatia cosmopolita nu era totusi prea tolerata, din cauza raspindirii crestinismului in Egipt, ce cauzase neintelegeri intre ei, evrei si pagini.

Fiind o filozoafa neoplatonica, apartinea traditiei matematice a Academiei din Atena reprezentata de Eudoxus din Cnidus, dar si a lui Plotin, descurajind cercetarea empirica si incurajind studiile matematice.

Hypatia era fiica lui Theon, care i-a fost si profesor, si ultimul matematician asociat cu Biblioteca din Alexandria. A calatorit atit la Atena cit si in Italia pentru a studia, inainte de a deveni capul scolii platonice din Alexandria in anul 400. Ea a lucrat ca profesor de filozofie, predindu-l atit pe Plato cit si pe Aristotel. Elevii ei erau atit crestini cit si pagini, localnici si straini.

Cu toate ca era pagina, era respectata atit de elevii ei crestini cit si de comunitatea scolastica crestina, ambele laudindu-i virtutea, si fiind de acord ca era virgina.
Hypatia a atras minia crestinilor care au crezut ca din cauza ei prefectul imperial Orestes si episcopul Chiril nu au putut fi reconciliati.
In martie 415, lectica ei a fost imobilizata in drumul spre casa de o ceata de crestini.Era Postul Pastelui. Ceata alcatuita de calugari nitrieni era condusa de un anume Petru Cititorul, asistentul lui Chiril. Calugarii crestini au dezbracat-o in pielea goala si au ucis-o in mod brutal..nu pot scrie cum, mi se face rau..dati si voi un google.

In 1843, nemtii Soldan si Heppe au scris in lucrarea lor Istoria Vrajitoriei ca probabil Hypatia a fost prima femeie arsa ca vrajitoare din istorie, de minunatii crestini.

sursa: http://cybershamans.blogspot.com/2009/10/hypatia-o-alta-chestie-misto-facuta-de.html

2 comentarii:

karma police spunea...

am plins rau ......superba femeie, superba minte

Samira spunea...

Genial filmul , cred ca aici se vede cel mai bine statutul femeii in societate ... oricat de buna/inteligenta/puternica ar fi , intotdeauna a fost blamata pentru asta!

Trimiteți un comentariu