About me

Fotografia mea
Samira
Living in a double world where all my dreams come true
Vizualizați profilul meu complet
Feeds RSS
Feeds RSS

luni, 27 septembrie 2010

Istoria mai putin stiuta a Turnurilor Gemene

Inainte de prabusirea Turnurilor Gemene (Twin Towers) din ziua de 11 septembrie 2001, World Trade Center a fost centrul de afaceri cel mai important al New York-lui. Toata lumea stie cum si de ce au disparut Turnurile Gemene, dar putin stiu istoria acestora.

Ideea de a construi un centru de afaceri dateaza din anii '50, iar proiectul initial sustinea construirea unei singure cladiri de 70 etaje. Ulterior proiectul s-a impotmolit. Din 1959, dezvoltatorul imobiliar David Rockefeller s-a implicat in acest plan si a incercat sa-l sprijine financiar.

In cele din urma in data de 20 februarie 1962, Autoritatea Portuara din New York, care supravegheaza zona, a ales Lower Manhattan, adica zona de varf a insulei pentru construirea ansamblului. Locul ales era un cartier cunoscut pentru numeroasele sale magazine de electronice.

Proiectul ales a fost selectat din 100 de planuri, arhitectul castigator fiind americanul de origine japoneza Minoru Yamasaki. In 18 ianuarie 1964, proiectul World Trade Center a fost facut public. Era vorba despre sase cladiri, inclusiv doua turnuri gemene de 110 etaje fiecare, scrie Linternaute .

Spatiul ocupat a acoperit un ansamblu vechi de 13 cladiri delimitat de strazile Vesey, strada Libertatii si Biserica West Street. Demolarile au durat pana in 1966, iar in data de 5 august a inceput constructia fundatiei. Actiunea a fost foarte grea din cauza infiltratiilor provocate de proximitatea imediata a raului Hudson.

Turnuri Gemene 1


Construirea turnului de nord a inceput in august 1968, iar a celui de sud, in ianuarie 1969. Proiectul initial a fost estimat in '69 la 525 milioane de euro. In realitate totul a costat 900 milioane de dolari.

Desi au fost numite Turnurile Gemene, cele doua turnuri nu erau perfect identice. Turnul de nord avea 417 metri, cel de sud 415 metri. Forma lor era aceea a unui patrat perfect cu latura de 64 metri. Fatadele au fost facute din aluminiu si aveau o plasa din otel, pe care erau anexate 21.800 de ferestre pe fiecare parte.

Turnuri Gemene 2


Constructia turnului de nord a fost incheiata in 23 decembrie 1970, dupa doi ani si patru luni de munca. Turnul de sud a fost finalizat in iulie 1971. La finalizarea constructiei Turnurile Gemene erau cea mai mare constructie din lume. Inima fiecarui turn era un miez de beton care continea casa scarilor si lifturile - 104 ascensoare, in total.

Inaugurarea are loc dupa sapte ani de la inceperea lucrarilor. Complexul includea si un imens spatiu functional la subsol: un mall, doua statii de metrou si statiile de tren.

Arhitectura turnurilor este de inspiratie gotica. La inaugurare, arhitectul Minoru Yamasaki a afirmat ca Turnurile Gemene sunt "un monument al orasului, un simbol al pacii si o dovada a credintei".

Pana in 1980, complexul de afaceri a fost evitat de companii private, locul fiind ocupat doar de compani ale guvernului american. Mediul privat a intrat in Turnurile Gemene abia in 2000, cand turnurile au fost complet ocupate.

Turnuri Gemene 3


Mai mult de 200.000 de tone de otel au fost folosite pentru a construi World Trade Center. Dimensiunea ferestrelor a fost in mod deliberat gandita mica, pentru a da celor din cladire un sentiment de securitate. Constructia turnurilor a fost meritul muncii a mai mult de 50.000 de muncitori, iar in perioada in care au fost ocupate la capacitate maxima mai mult de 200.000 de oameni lucrau in cladiri.

Turnuri Gemene 4


Imagine a New York, Turnurile Gemene au fost tinta mai multor atacuri. La 26 februarie 1993, un camion cu explozibil a explodat intr-un garaj al turnului de nord. Sase persoane au murit si peste o mie au fost ranite. Fotografia de sus a fost facuta la inceputul lunii septembrie 2001. Turnurile s-au prabusit pe rand, in urma atacurilor teroriste, din 11 septembrie 2001. Primul a cazut turnul de nord, la ora 10:00, ora locala. Al doilea la 10:28.

sursa : www.ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu