vineri, 7 mai 2010
Zone seismice in Bucuresti si in tara
In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul. in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate. Aceasta se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977" si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.
Din cauza structurii geologice si a tensiunilor acumulate in placile tectonice, sunt zone ale Romaniei unde pot aparea, la perioade de 50 sau 100 de ani, cutremure cu intensitati de 9, 8 sau 7 grade (ex: pe harta 9 indice 2 inseamna cutremur de 9 grade din 50 in 50 de ani) Despre realizarea unor harti de microzonare seismica in Bucuresti, orasul cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, in special de cel din 1977, s-a tot vorbit ca despre o legenda. Oficial, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, a afirmat ca aceste harti exista abia in primavara anului 2005. Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: "Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii. Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme."
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica. Nimeni nu a inteles ce panica se poate crea daca oamenii afla din timp la ce trebuie sa se astepte in caz de cutremur. Prima carte care apare pe aceasta tema se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurelor din 4 martie 1977", a aparut in 1979 la Centrul Institutului de Fizica si cuprinde toate studiile facute dupa cutremurul din 4 martie 1977.
"In 1974 existau in Romania trei statii seismice germane. La cutremurul din 4 martie seismografele noastre mecanice s-au blocat, toate datele fiind inregistrate doar de germani. Imediat dupa eveniment au fost aduse statii telemetrice, apoi trei luni am lucrat pe statii mobile pentru a urmari toate replicile pe care le-a avut marele seism. Apoi am primit o invitatie in Germania, unde am pus cap la cap datele si au rezultat o serie de articole. Practic atunci s-a vazut cum evolueaza seismele din Vrancea, in teren", ne-a explicat dr. inginer Traian Moldoveanu, director stiintific la Geotec si unul din specialistii in geofizica Pamantului care a lucrat de la inceput la realizare acestei carti, precum si la realizarea hartilor de microzonare seismica.
In timp, tehnologia a evoluat astfel ca la cutremurul din 1986 statiile din toata tara si cele din Bucuresti erau pregatite sa inregistreze modul de propagare a undelor in straturile geologice. Pentru acest lucru s-au sapat puturi speciale si s-au introdus sonde la diferite adancimi. Astfel s-a putut observa ca fiecare zona se comporta diferit la cutremur, unele diminuand, altele amplificand unda seismica initiala, in functie de structura. Datele au fost analizate din nou si au aparut primele harti detaliate de zonare seismica a Romaniei si in special a municipiului Bucuresti.
In cazul orasului Bucuresti, cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, piatra, adica stratul dur, se afla la 1500 de metri adancime. intre acest strat si suprafata exista cinci niveluri de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri, adica orasul este asezat pe o structura geologica slaba, care amplifica cutremurele. Datele obtinute in 1986 au fost confirmate si detaliate dupa cele doua cutremure din 1990, cand aparatele au confirmat zonarea facuta deja. Astfel au aparut hartile de microzonare sesimica din 1993.
"La aceasta ora aceste hartile din 1993 sunt considerate cele mai evoluate in acest domeniu. Sunt folosite de catre constructori, care trebuie sa stie la ce tensiuni vor fi supuse viitoarele constructii in caz de cutremur, pentru a realiza structurile de rezistenta corespunzatoare. Pe scurt, unele zone accelereaza si amplifica unda seismica cu pana la un grad. Astfel, un cutremur care are o intensitate de 7 grade pe scara Richter, in unele cartiere din Bucuresti ajunge la 8 grade. Din ceea ce stim pana acum, la actuala situatia, un cutremur similar celui din 1977 ar produce cam de cinci ori mai multe distrugeri si victime", ne-a explicat Traian Moldoveanu.
In Bucuresti intensitatea seismelor creste cu un grad fata de Vrancea
Conform hartilor de microzonare seismica realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990 a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Un cutremur cu intensitatea de 7 grade Richter ajunge aici la 8 si chiar 8,6 grade Richter - adica e o nenorocire. Urmeaza in ordine descrescatoare Metalurgiei, cu o amplificare de aproximativ 0,9 grade, zona Unirii - cu 0,8 grade, Berceni - cu 0,7 - si zona Magheru cu o amplificare de 0,6 grade. "Din anul 2000, specialisti romani si germani lucreaza la o noua harta, si mai detaliata, care are termen de predare in anul 2007. in general se stie insa ca adancimea stratului de roca, la 1.500 de metri, precum si numarul mare de straturi de panze freatice, intercalate de paturi de argile, nisipuri si pietrisuri amplifica mult semnalul seismic in Bucuresti", spune Traian Moldoveanu. (Zonele colorate cu rosu intens pe harta sunt cele mai periculoase)!
Sursa:www.9am.ro/6 Iunie 2005
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 comentarii:
sa ne mutam la cluj, zic, sau in drumul taberei
Trimiteți un comentariu